-->

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Yayınlanan tüm içeriği görebilmeniz için e-posta aboneliği yapmanız gerekmektedir..

25 Kasım 2015 Çarşamba

Türkiye için 3 Milyar € Tutarında Mülteci Fonu

Avrupa Birliği Konseyi, sorumluluk paylaşımı, karşılıklı taahhütler ve bunların uygulamaya geçirilmesine dayalı kapsamlı bir işbirliği gündeminin bir parçası olarak 15 Ekim’de Türkiye ile Ortak eylem Planı hazırlanmasını memnuniyetle karşılamıştır. Avrupa Birliği Konseyi aynı zamanda, bir dizi alanda Türkiye ile siyasi ve mali çalışmalarını hızlandırma kararı almıştır. AB-Türkiye Ortak Eylem Planı’nda öngörüldüğü gibi AB, Tükiye içerisinde doğrudan ve sürekli insani yardım sağlama taahhüdünde bulunmuştur. AB, Türkiye’de bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilere bağlı olarak ortaya çıkan zorlukların aşılmasında destek olmak amacıyla ciddi boyutlarda yeni bir mali kaynak sunacaktır. Bu amaçla Avrupa Komisyonu, geçici koruma altındaki Suriyelilere ve Türkiye’de ev sahipliği yapan topluluklara etkin ve tamamlayıcı özellikte destek vermek üzere finanse edilen faaliyetlerin koordinasyonu ve düzene konulması amacıyla Türkiye için Mülteci Fonu adı altında yasal bir çerçeve oluşturmaktadır. Söz konusu fonlar mümkün olan en esnek ve hızlı şekilde sağlanacak, ve Türkiye-AB işbirliği çerçevesinde yük paylaşımı esasına uygun olarak ulusal ve yerel makamlara destek olacaktır.           

Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans şunları söyledi: “Mülteci kriziyle baş edilmesinde Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ve Türkiye’nin de Avrupa Birliği ile işbirliğine hız vermesi gerektiği gayet açıktır. Birlikte çalışarak göç dalgalarını düzenleyecek ve düzensiz göçün ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak Ortak Eylem Planını uygulamamız gerekmektedir. Bu çerçevede Türkiye Mülteci Fonu’nun oluşturulması niyetimizi somut eyleme dönüştürmektedir. Bu fon Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin günlük yaşantıları ve sosyo-ekonomik durumlarının iyileştirilmesine destek vermeyi amaçlamaktadır.” 

Türkiye Mülteci Fonu, AB Konseyi’nin Türkiye’yi desteklemek üzere yaptığı önemli ilave fon çağrısına verilen bir yanıttır. Bu Fon AB Konseyi’nin 12 Kasım 2015 tarihinde Valletta’da, Avrupa Parlamentosu Başkanının da katılımıyla, gerçekleştirilen gayri resmi toplantısında ele alınmıştır. Avrupa Parlamentosu ile tam işbirliği içerisinde kurulan bu Fon bir koordinasyon mekanizması görevini görecek olup, mültecilerle ev sahibi toplumların ihtiyaçlarının kapsamlı ve koordineli bir şekilde karşılanmasını amaçlamaktadır. Türkiye Mülteci Fonu toplam 3 milyar Avro’luk bir tutarın koordinasyonundan sorumlu olacaktır. Söz konusu Fon kapsamında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hibeler ve diğer mali destekler sağlanacaktır. 

Yardımların koordinasyonu, birbirini tamamlaması ve etkinliğinin sağlanması amacıyla Fon’un Yönlendirme Komitesi stratejik yönlendirmede bulunacak ve muhtelif faaliyetlerin hangi mali araçla ve ne kadarlık bir meblağ ile finanse edileceğine karar verecektir. Yönlendirme Komitesi danışman vasfında bulunan Türkiye ve Üye Devlet temsilcilerinden oluşacaktır. 

Önbilgi

Coğrafi konumu Türkiye’yi göçmenler açısından önemli bir kabul ve geçiş merkezi haline getirmektedir. Ülke şu an itibariyle iki milyondan fazla ilticacı ve mülteciye ev sahipliği yapmakta olup bu sayı, dünyadaki en kalabalık mülteci ve ilticacı sayısına tekabül etmektedir.

Sığınma arayan insan sayısındaki sürekli artışla birlikte eşi benzeri görülmemiş bu akın karşısında Türkiye, sağladığı insani yardım ve desteklerle takdire şayan çabalar sarf etmektedir. Ülke bu kapsamda bugüne kadar kendi kaynaklarından 7 milyon Avrodan fazla harcamıştır. 

25 Ekim günü Avrupa Komisyonu göçmen krizinin üstesinden gelebilmek maksadıyla, göç yönetimi sahasında varolan işbirliklerini koordineli bir şekilde hızlandırmak amacıyla Türkiye ile bir Ortak Eylem Planı üzerinde anlaşmaya varmıştır.

Bu anlaşma, 15 Ekim günü düzenlenen Avrupa Birliği Konsey toplantısında 28 Üye devletin devlet ve hükumet başkanlarınca onanmış olup liderler, Ortak Eylem Planını memnuniyetle karşılamıştır

Bahsedilen Eylem Planı, ortak sınamalar ve zorlukları birlikte ve uyumlu bir şekilde göğüslemek amacıyla ve Türkiye’nin, ülkedeki korunmaya muhtaç kalabalığı yönetmede sarf ettiği çabaları tamamlar şekilde– Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından acilen atılacak bir dizi ortak adımı tespit etmektedir. Bununla birlikte kurumları ve üyesi olan devletlerle birlikte Avrupa Birliği, ülkeye ciddi ölçekte mali destek sağlayarak, vize serbestisi yol haritası [kapsamındaki çalışmaları] hızlandırarak ve katılım müzakerelerini canlandırarak Türkiye ile olan siyasi angajmanı da arttırmaya karar vermiştir. 

Daha fazla bilgi için:






IP/15/6162

Basın irtibat:
Margaritis SCHINAS (+ 32 2 296 05 24)
Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)
Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)
General public inquiries: Europe Direct by phone 00 800 67 89 10 11 or by email


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Designed By KaiZen