-->

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Yayınlanan tüm içeriği görebilmeniz için e-posta aboneliği yapmanız gerekmektedir..

30 Eylül 2015 Çarşamba

20 Sektöre Faizsiz Kredi


Yatırım, istihdam ve ihracatı artıracak yeni teşvik modeli kapıda. Tekstil, konfeksiyon, mobilya ve ev aletleri gibi 20 farklı sektörde il bazlı firmaları kapsayacak modele geçilecek. Yeni sistemde, gittiği şehirde üretimi ve istihdamı artıran firmalara faizsiz kredi desteği verilmesine yönelik çalışmalara başlandığı öğrenildi.

Türkiye'de bölgesel bazlı yatırım teşvik modelinin ardından, yeni bir teşvik modeli daha hazırlanıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın hazırlıklarına başladığı çalışmaya göre, il bazında teşvik geliştirilerek, yaptığı yatırım sayesinde üretim ve istihdam oluşturan firmalara yönelik bir modellemeye geçilecek. İlk etapta 20 sektörle başlayacak teşvik sayesinde, üretim ve istihdamı artıran firmalara sıfır faizli kredi uygulaması üzerinde çalışıldığı öğrenildi. İhracata dayalı büyümenin özel sektör eliyle sağlanması için geliştirilecek yeni teşvik ve destekleme ile ilgili olarak bürokratlar, “Devlet kamu yatırımlarını artırabilir. Ama onu bir kez yapabilir. İlla ki özel sektör ihracata dayalı büyüme olmalı” değerlendirmesi yapıyor. Geliştirilen yeni teşvik ve destekleme cari açık üzerine de olumlu yansıyacağına işaret edilirken, ciddi istihdam sağlayan konfeksiyon ve tekstil sektörleri için yeni destekleme sistemi kurgulanacağı öğrenildi. Türkiye'yi önümüzdeki dönem yatırım teşviklerde yeni modellemeye geçirecek çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda saraciye, el aletleri, elektrik-elektronik aletler, duvar kağıdı, mobilya, ayakkabı, güvenlik camı, porselen gibi ürünlerde teşvik ve destek paketleri geliştirilecek.

İTHALATIN YÜZDE 80'İ İHRACATLA KARŞILANACAK

Çalışmaları sürdürülen yeni teşvik modellemesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranlarının da ciddi şekilde yükseleceği belirtiliyor. Geliştirilen yeni teşvik ve desteklemenin cari açık üzerine de olumlu yansıyacağını, bu kapsamda ihracatın ithalatı karşılama oranlarında tarihi zirvelerin olacağını dile getiren yetkililer, “Önümüzdeki dönem yılsonunda net rakamların üzerine serbest bölgeler ve bavul ticareti eklendiğinde ihracatın ithalatı karşılama oranlarında yüzde 80'leri görebileceğiz. Bunun içerisine hizmet ihracatı eklendiğinde Türkiye dış ticarette denge ışığını görecek” değerlendirmesi yaptılar.

8 milyar $ ithalat önlenecek

Ekonomi Bakanlığı, başlattığı çalışmalar kapsamında 40 milyar dolarlık ithalatı masaya yatırdı. Bu miktarın, ithalata yönelik tedbirlerde iç üretimde herhangi bir olumsuzluğa yol açmayacağı belirlendi. Böylelikle, sağlanacak teşviklerle ithalatın ilk etapta 8 milyar dolar düşürülebileceği tespit edildi. İhracata dayalı büyümenin özel sektör eliyle sağlanmasına yönelik, yeni teşvik ve desteklemelere ilişkin bürokratlar, “Devlet kamu yatırımlarını artırabilir, ancak onu bir kez yapabilir. İlla ki özel sektör ihracata dayalı büyüme olmalı” dedi.

Firmalara teşvik dönemi

Ekonomi Bakanlığı'nın hazırlıklarına başladığı çalışma kapsamında, il bazında teşvik geliştirilerek firmaları kapsayacak bir modellemeye geçilecek. İllerde üretim ve istihdamı artıracak yatırımlar teşvik kapsamında desteklenecek. Çalışma kapsamında, illerde istihdamı ve üretimi geliştirerek, o kente katma değer getiren firmaların, talep edeceği krediler için sıfır faiz uygulaması üzerinde çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Tekstilden mobilyaya 20 sektör

Yeni model kapsamında, bürokratlar, istihdamı ve üretimi artıran 20 sektöre yönelik çalışma başlatıldığını açıkladı. Böylelikle, Türkiye'nin 'yüz akı' ve ciddi istihdam sağlayan konfeksiyon ve tekstil sektörleri ile saraciye, el aletleri, elektrik-elektronik aletler, duvar kağıdı, mobilya, ayakkabı, güvenlik camı, porselen gibi ürünlerde desteklemelerin daha da geliştirileceği belirtildi. Desteklerde kredi maliyetinin, bütçeden de karşılanabileceği ve bütçede kayba yol açmayabileceği belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Designed By KaiZen