-->

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Bilgi Yönetiminde Öncü Oluşum

Yayınlanan tüm içeriği görebilmeniz için e-posta aboneliği yapmanız gerekmektedir..

29 Haziran 2015 Pazartesi

Temiz Nehirler – Temiz Deniz!


Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği tarafından yürütülen ve AB tarafından finanse edilen  “Temiz Nehirler – Temiz Deniz!” projesi Türkiye, Romanya, Moldova, Bulgaristan ve Gürcistan’da bulunan sivil toplum kuruluşları tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Toplamda 28 Ay sürecek olan projenin sonuna yaklaşılmıştır.

Projenin hedefi, uluslararası su yönetimi konusunda Sivil Toplum kuruluşlarının kapasitesini geliştirmek ve Karadeniz’deki kirliliğin azaltılmasına katkı sağlamaktır. Proje kapsamında yürütülecek kampanya ile su kirliliği, Karadeniz’in kirliliği, su yönetimi, nehir havza yönetimi gibi pek çok konuda kamu bilinci oluşturulması ve sorunlara dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.

Proje, su yönetiminin havza bazında yapılması üzerinde yoğunlaşan AB Su Çerçeve Direktifi ile AB Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifinin başarılarına ve beklentilerine dair genel bir bakış sunmaktadır. Projenin ana hedefi, farklı paydaşların Karadeniz bölgesindeki ortak çevre sorunu olan su kirliliği konusunda aldığı önlemlerin etkinliğini arttırmaktır.

Proje kapsamında her ülkeden seçilen toplam 30 kişiye su yönetimi, su kirliliği ve su politikaları konusunda online eğitim verilmektedir. Eğitim materyallerine proje sayfasından ulaşmak mümkündür

Projenin 3 ana hedefi vardır. Bu kapsamda da çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmiştir:

Birinci grup faaliyetlerde, ana odak aşağıdaki hususları içeren su yönetimi ve kirlilikle mücadele alanında STK’lar ve diğer paydaşlar arasında daha iyi bir işbirliği için çerçeve oluşturmaktır.

Farklı su kirliliği kaynaklarının kategorilerinin tanımlanması için bölgesel odak gruplarını organize etmek: Bu kapsamda Samsun’da çeşitli STK temsilcileri, uzmanlar ve diğer paydaşların bir araya geldiği bir toplantı yapılarak proje faaliyetleri ve izlenecek strateji belirlenmiştir.
AB yönetmeliklerine ilişkin olarak proje bölgelerinde su yönetimi süreci hakkında çalışma: Romanya Galati’de tarafların katılımı ile bir toplantı gerçekleşti. Türkiye’den 2 kişi katılım gösterdi. Bunun soncunda da her ülke kendi durumunu ortaya koyacak bir uzman çalışması gerçekleştirdi. Bu “Türkiye’de Su Yönetimi ve Nehir Havza Yönetim planları” konusunda bir araştırma yaptırılmış ve araştırma sonuçları hem basılı olarak hem de internet sayfasında herkesin erişimine sunulmuştur.
Su Çerçeve Direktifinin uygulanmasında ve özellikle Nehir Yönetimi Planlarının hazırlanmasında STK’ların rolü hakkında çalışma: Romanya’dan uzman bir ekip tarafından proje ortağı 5 ülkede çeşitli araştırmalara dayalı bir araştırma hazırlanmıştır. Araştırma sonuçları ülkeler bazında kişilerin/STK temsilcilerinin su kirliliği, su yönetimi, su çerçeve direktifi, genel kirlilik kaynakları konularında ne kadar ilgili oldukları değerlendirilmiş ve ayrıca su kirliliği ile ilgili sorunlarla mücadele etmek için ne tür faaliyetlerde bulunup bulunmayacakları konusundaki bilinç düzeyi araştırılmıştır.

Bir İşbirliği web Platformu oluşturmak: Bunun için bir proje web sayfası hazırlanmıştır.

İkinci grup faaliyetlerde, projenin amacı STK işbirliği kapasitesini güçlendirmektir. Faaliyetler şunlardır,

“Karadeniz Havzasında yer alan STK ve paydaşlar arasındaki işbirliği nasıl geliştirilir?” konulu bir konferans düzenlemek: Moldova Cahul’de Türkiye’den 3 kişinin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantı sonuçları yine proje internet sayfasında paylaşılmıştır. 

Çevreci STK’ların gönüllüleri için eğitim faaliyetleri hazırlamak: Bu kapsamda her ülkeden 6 kişi olmak üzere 30 kişiye online eğitimler verilmiştir. Su yönetimi ve su politikaları üzerine çalışan, ilgi duyan toplam 30 kişi eğitimlerini tamamlamıştır. STK’ların insan kaynaklarını geliştirmek.

Üçüncü grup faaliyetlerde, amaç su yönetimine kamu katılımını arttırmaktır:

Su ve kirlilik kontrolüne ilişkin olarak kamunun katılımı konusundaki en iyi uygulamalarla bir veri tabanı oluşturmak: Bu ve benzeri çalışmalarla ilgili en iyi projeler seçilmiş ve örnek alınması açısından bir rehber oluşturularak yayınlanmıştır.

En iyi uygulamaların yayılması için konferans: Bu kapsamda 15-16 Mayıs 2015 tarihlerinde Bulgaristan Varna’da bir çalışma yapılmış ve en iyi uygulanan projeler değerlendirilerek seçim gerçekleşmiştir. Türkiye’den 3 kişi katılım göstermiştir.

Karadeniz Havzasındaki özellikle de nehirlerde ekosistem ve kirlilik kontrolü için savunma çalışmalarını teşvik etmek amacıyla farkındalık yaratma kampanyaları organize etmek: Bu kapsamda her ülke bir slogan seçerek kamunun dikkatini bu konulara çekmek amacıyla bir kampanya başlatmıştır. Derneğimizin seçtiği slogan “Karadeniz’in geleceği ellerimizde!”. Kampanya kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Çevre Mühendisliği Bölümü ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği katılımı ve yaklaşık 100 öğrenci katılımı ile Karadeniz sorunları ve Nehir Havza Yönetim planları üzerine bir toplantı gerçekleştirildi. Benzer bir toplantı da Amasya’da gerçekleştirildi. Ayrıca Kızılırmak Deltası’nda seçilen bir ilköğretim okulunda da verilen eğitimin ardından uygulamalı saha çalışması yapıldı ve Kızılırmak’ın denize döküldüğü alanda çocuklarla çöp toplama faaliyeti oluşturuldu. Amaç Karadeniz’in kirlilik sorunlarına dikkat çekmekti.

Karar verme sürecinde kamunun dâhil olması hususunda bir kılavuz oluşturmak: bunun için bir rehber hazırlanarak proje internet sayfasında herkesin kullanımına sunuldu.

Proje ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

Designed By KaiZen